Stal węglowa
( ilość produktów: 40 )Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
- 1
- 2

Tojiro Aogami Buflo Horn yanagi-sashimi 24cm
- Stal:
- Konserwacja:

Tojiro Black Hammered Shirogami#2 Nóż Usuba 18 cm
- Konserwacja:
- Stal:

Tojiro Black Hammered Shirogami#2 Nóż Yanagiba 24 cm
- Konserwacja:
- Stal:

Tojiro Black Hammered Shirogami#2 Nóż Yanagiba 21 cm
- Konserwacja:
- Stal:

Tojiro Shirogami Kurouchi Nóż Soba 270mm

Tojiro Aogami Slanted Pro Yanagi-Sashimi 270mm
- Konserwacja:
- Stal:

Tojiro Aogami Slanted Pro Yanagi-Sashimi 240mm
- Konserwacja:
- Stal:

Tojiro Aogami Damascus Yanagi-Sashimi 300mm, praworęczny
- Konserwacja:
- Stal:

Tojiro Shirogami Nóż Nakiri polerowany 165mm

Tojiro Aogami Damascus Yanagi-Sashimi 240mm
- Konserwacja:
- Stal:

Tojiro Shirogami Yanagi-Sashimi 240mm
- 1
- 2