Stal nierdzewna
( ilość produktów: 229 )Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

Tojiro Supreme DP3 VG-10 Nóż Nakiri 16,5 cm
- Konserwacja:
- Stal:

Tojiro Supreme DP3 VG-10 Nóż do wykrawania 16 cm
- Konserwacja:
- Stal:

Tojiro Supreme DP3 VG-10 Nóż do obierania 7 cm
- Konserwacja:
- Stal:

Tojiro Atelier Classic VG-10 Nóż Nakiri 16,5 cm
- Konserwacja:
- Stal:

Tojiro Atelier Classic VG-10 Nóż szefa kuchni 18 cm
- Konserwacja:
- Stal:

Tojiro Atelier Classic VG-10 Nóż szefa kuchni 24 cm
- Konserwacja:
- Stal:

Tojiro Flash Zestaw Nóż Szefa kuchni + uniwersalny + do obierania





























