Tojiro Shirogami to seria profesjonalnych noży kuchennych, przeznaczonych dla bardziej doświadczonych szefów kuchni oraz ekspertów. Klingi wykuto ręcznie ze specjalnej stali wysokowęglowej o wyjątkowo wysokiej czystości (YSS, Yasuki Hagane), produkowanej przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię Tatara. Ekstremalnie twardy rdzeń okuto tu dodatkowo miękkim żelazem, dzięki czemu noże są łatwiejsze w utrzymaniu i szybciej się je ostrzy. Tradycyjna metoda wykańczania noży na czarny mat (zwana Kurouchi) nadaje klingom niepowtarzalny styl i pomaga chronić stal węglową przed wchodzeniem w reakcje z żywnością. Lekkie rękojeści w kształcie litery D wykonano z gęstego i odpornego na wilgoć drewna magnolii japońskiej.
Tojiro Shirogami Nóż Santoku polerowany 165mm
Dane techniczne: Ostrze - stal rdzewna, rdzeń - Shirogami #2Twardość - 60 HRC +/- 1Długość całkowita - 30,2 cmDługość ostrza - 16,5 cmSzerokość klingi - 4,9 cmGrubość klingi - 3,1 mmWaga - ok. 117 gRękojeść - uchwyt z drewna magnolii zakończony pierścieniem z tworzywa Made in Japan...
Tojiro Shirogami Nóż Nakiri polerowany 165mm
Dane techniczne: Ostrze - stal rdzewna, rdzeń - Shirogami #2Twardość - 60 HRC +/- 1Długość całkowita - 30,3 cmDługość ostrza - 16,5 cmSzerokość klingi - 4,9 cmGrubość klingi - 3,1 mmWaga - ok. 126 gRękojeść - uchwyt z drewna magnolii zakończony pierścieniem z tworzywa Made in Japan...
Tojiro Shirogami#2 Nóż Deba 12 cm
Dane techniczne: Ostrze - rdzeń z rdzewnej stali Shirogami#2 okuty żelazemRękojeść - owalna drewno magnoliiTwardość - 60-61 HRCDługość całkowita - 25,5 cmDługość rękojeści - 11,0 cmDługość ostrza - 13,0 cmSzerokość klingi - 4,7 cmGrubość klingi na pięcie - 6,4 mmSposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęcznyWaga - ok. 178 g...
Tojiro Shirogami#2 Nóż Deba 15 cm
Dane techniczne: Ostrze - rdzeń z rdzewnej stali Shirogami#2 okuty żelazemRękojeść - owalna drewno magnoliiTwardość - 60-61 HRCDługość całkowita - 29,7 cmDługość rękojeści - 12,5 cmDługość ostrza - 15,0 cmSzerokość klingi - 5,3 cmGrubość klingi na pięcie - 7,4 mmSposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęcznyWaga - ok. 254 g...
Tojiro Shirogami Yanagi-Sashimi 240mm
Dane techniczne: Ostrze - stal 3 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - Shirogami #2Twardość - 60 HRC +/- 1Długość całkowita - 37,5 cmDługość ostrza - 24 cmSzerokość klingi - 3,0 cmGrubość klingi - 2,8 mmWaga - ok. 131 g Made in Japan...
Tojiro Shirogami#2 Nóż Deba 16,5 cm
Dane techniczne: Ostrze - rdzeń z rdzewnej stali Shirogami#2 okuty żelazemRękojeść - owalna drewno magnoliiTwardość - 60-61 HRCDługość całkowita - 29,7 cmDługość rękojeści - 12,8 cmDługość ostrza - 16,5 cmSzerokość klingi - 5,5 cmGrubość klingi na pięcie - 7,3 mmSposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęcznyWaga - ok. 287 g...
Tojiro Shirogami Nóż Unagisaki Nagoya 100mm
Dane techniczne: Ostrze - stal rdzewna, rdzeń - Shirogami #2Twardość - 60 HRC +/- 1Długość całkowita - 21,3 cmDługość ostrza - 10,0 cmSzerokość klingi - 2,4 cmGrubość klingi - 3,5 mmWaga - ok. 96 gSposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęcznyRękojeść - uchwyt z drewna magnolii zakończony pierścieniem z tworzywa Made in Japan...
Tojiro Shirogami Nóż Usuba 180mm
Dane techniczne: Ostrze: stal 3 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - Shirogami #2Twardość: 60 HRC +/- 1Długość całkowita: 31,3 cmDługość ostrza: 18 cmSzerokość klingi: 4,4 cmGrubość klingi: 3,6 mmWaga: ok. 204 g Made in Japan...
Tojiro Shirogami Yanagi-Sashimi 270mm
Dane techniczne: Ostrze - stal 3 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - Shirogami #2Twardość - 60 HRC +/- 1Długość całkowita - 40,5 cmDługość ostrza - 27 cmSzerokość klingi - 3,0 cmGrubość klingi - 3,4 mmSposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęcznyWaga - ok. 165 g Made in Japan...
Tojiro Shirogami Tako Sashimi 270mm
Dane techniczne: Ostrze - stal 3 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - Shirogami #2Twardość - 60 HRC +/- 1Długość całkowita - 41,4 cmDługość ostrza - 27,0 cmSzerokość klingi - 2,4 cmGrubość klingi - 2,7 mmSposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęcznyWaga - ok. 125 g Made in Japan...
Tojiro Shirogami Nóż Deba 180mm
Dane techniczne: Ostrze - stal rdzewna, rdzeń - Shirogami #2Twardość - 60 HRC +/- 1Długość całkowita - 33,5 cmDługość ostrza - 18 cmSzerokość klingi - 5,5 cmGrubość klingi - 8,0 mmWaga - ok. 317 gRękojeść - uchwyt z drewna magnolii zakończony pierścieniem z tworzywa Made in Japan...
Tojiro Shirogami Nóż Miroshi Deba 21cm
Dane techniczne: Ostrze - stal rdzewna, rdzeń - Shirogami #2Twardość - 60 HRC +/- 1Długość całkowita - 36,5 cmDługość ostrza - 21,0 cmSzerokość klingi - 4,3 cmGrubość klingi - 5,8 mmWaga - ok. 259 gSposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęcznyRękojeść - uchwyt z drewna magnolii zakończony pierścieniem z tworzywa Made in Japan...
Tojiro Shirogami Nóż Kamagata Usuba 185mm
Dane techniczne: Ostrze - stal rdzewna, rdzeń - Shirogami #2Rękojeść - uchwyt z drewna magnolii zakończony pierścieniem z tworzywaTwardość - 60 HRC +/- 1Długość całkowita - 34,0 cmDługość ostrza - 18,5 cmSzerokość klingi - 4,5 cmGrubość klingi - 3,6 mmWaga - ok. 211 gSposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny Made in Japan...
Tojiro Shirogami Nóż Sashimi 300mm
Dane techniczne: Ostrze - stal 3 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - Shirogami #2Twardość - 60 HRC +/- 1Długość całkowita - 44,0 cmDługość ostrza - 30,0 cmSzerokość klingi - 3,5 cmGrubość klingi - 3,6 mmSposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęcznyWaga - ok. 218 g Made in Japan...
Tojiro Shirogami Nóż Eell Tokyo Style Unagisaki 180mm
Dane techniczne: Ostrze - stal 2 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - Shirogami #2Rękojeść - drewno magnolia pierścień z tworzywaTwardość - 60 HRC +/- 1Długość całkowita - 29,6 cmDługość ostrza - 18,0 cm (11,8 + 6,2 cm)Szerokość klingi - 4,4 cmGrubość klingi - 6,0 mmSposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęcznyWaga - ok. 221 g Made in Japan...
Tojiro Shirogami Nóż Deba 210mm
Dane techniczne: Ostrze - stal rdzewna, rdzeń - Shirogami #2Rękojeść - uchwyt z drewna magnolii zakończony pierścieniem z tworzywaTwardość - 60 HRC +/- 1Długość całkowita - 36,5 cmDługość ostrza - 21,0 cmSzerokość klingi - 6,0 cmGrubość klingi - 7,1 mmWaga - ok. 383 g Made in Japan...
Tojiro Shirogami Nóż Deba 240mm
Dane techniczne: Ostrze - stal rdzewna, rdzeń - Shirogami #2Rękojeść - uchwyt z drewna magnolii zakończony pierścieniem z tworzywaTwardość - 60 HRC +/- 1Długość całkowita - 41,0 cmDługość ostrza - 24,0 cmSzerokość klingi - 7,0 cmGrubość klingi - 7,8 mmSposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęcznyWaga - ok. 571 g Made in Japan...
Tojiro Shirogami Nóż Deba 270mm
Dane techniczne: Ostrze - stal rdzewna, rdzeń - Shirogami #2Rękojeść - uchwyt z drewna magnolii zakończony pierścieniem z tworzywaTwardość - 60 HRC +/- 1Długość całkowita - 45,0 cmDługość ostrza - 27,0 cmSzerokość klingi - 7,3 cmGrubość klingi - 8,8 mmSposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęcznyWaga - ok. 690 g Made in Japan...
Tojiro Shirogami Kurouchi Nóż Soba 270mm
Dane techniczne: Ostrze - stal rdzewna, rdzeń - Shirogami #2Rękojeść - stalowa opleciona sznurkiemTwardość - 60 HRC +/- 1Długość całkowita - 27,0 cmDługość ostrza - 27,0 cmSzerokość klingi - 13,0 cmGrubość klingi - 8,0 mmSposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęcznyWaga - ok. 860 g Made in Japan...
Tojiro Shirogami Kurouchi Nóż Soba 300mm
Dane techniczne: Ostrze - stal rdzewna, rdzeń - Shirogami #2Rękojeść - stalowa opleciona sznurkiemTwardość - 60 HRC +/- 1Długość całkowita - 30,0 cmDługość ostrza - 30,0 cmSzerokość klingi - 12,3 cmGrubość klingi - 6,0 mmSposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęcznyWaga - ok. 869 g Made in Japan...