W świecie japońskich noży liczy się przede wszystkim ostrość. Nasza oferta obejmuje wiele produktów, a proces produkcyjny opiera się na wykorzystywaniu zarówno właściwości samych materiałów, jak i nowoczesnych technologii. Wszystkie noże Tojiro powstają z zamiłowania do kulinarnych tradycji Japonii, gdzie nadrzędnym celem jest szlachetne piękno potrawy. Nie inaczej jest w przypadku noży Tojiro-Pro, w których zastosowano takie elementy japońskich mieczy jak “Shinogi”, aby przywołać tradycyjny kształt japońskich noży kuchennych.
Od początku działalności przyświeca nam jeden cel: ostrość, która jest warunkiem funkcjonalności noża. Można śmiało powiedzieć, że stopień ostrości noża wpływa na rezultat gotowania, ponieważ w japońskiej sztuce kulinarnej dużą rolę odgrywa estetyka krawędzi tnącej oraz szlif i połysk klingi. Odwołujemy się do technik tradycyjnych, lecz wynaleźliśmy także własną metodę zapobiegania odwęglaniu stali, DP, która wiąże się z badaniem właściwości materiału. Wprowadzamy innowacje technologiczne i łączymy je z doświadczeniami poprzednich pokoleń, aby dostarczać szeroką gamę produktów klientom z całego świata, wśród których są zarówno profesjonalni szefowie kuchni, jak i użytkownicy domowi. Pracując nad rozwojem najlepszych jakościowo narzędzi tnących, pragniemy wspierać kulturę kulinarną nie tylko w Japonii, lecz także we wszystkich zakątkach globu.
Prezes
SUSUMU FUJITA
Od początku działalności przyświeca nam jeden cel: kładziemy nacisk na ostrość.
Wierzymy, że doskonałej jakości produkty powstają nie tylko dzięki zaawansowanej technologii. Szacunek wobec technik tradycyjnych, nieustające dążenie do podwyższania standardów, rozległe konsultacje z dostawcami materiałów, niezliczone godziny pracy metodą prób i błędów – wszystko to składa się na panujący w naszej firmie duch przedsiębiorczości.
Odzwierciedleniem tej twórczej pasji jest opatentowana przez Tojiro oryginalna metoda zapobiegania odwęglaniu stali DP (ang. Decarburization Prevention). Nasze produkty wielokrotnie otrzymały nagrodę Good Design Award, przyznawaną przez Ministerstwo Międzynarodowego Handlu i Przemysłu Japonii MITI.
W ofercie Tojiro znajduje się aktualnie ponad 800 produktów. Osiągamy najlepsze wyniki sprzedaży spośród producentów noży z prefektury Niigata, a na rynku krajowym plasujemy się w pierwszej piątce najczęściej kupowanych marek.
Z ogromną przyjemnością proponujemy teraz nasze produkty klientom z całego świata. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z bogatą ofertą Tojiro Japan.
Japoński nóż kuchenny można nazwać „perłą tradycyjnej technologii japońskiej”, ponieważ ewoluował wraz z rozwojem kultury kulinarnej tego kraju. Od wielu wieków rzemieślnicy przekazują sobie tajniki wykuwania ostrzy z pokolenia na pokolenie. W Japonii po dziś dzień funkcjonują ośrodki, które specjalizują się w produkcji narzędzi tnących. Należy do nich region Tsubame-Sanjo w prefekturze Niigata, gdzie znajduje się fabryka Tojiro.
Japonia słynie na całym świecie z wyrobu ceramiki, tradycyjnych japońskich mieczy oraz zaawansowanych technicznie produktów. Oryginalna kultura techniczna Japonii wykształciła się pod wpływem długich rządów feudalnych. Szczególnie ważny był okres Edo, gdy w ramach systemu „sankin kōtai” każdy pan feudalny, daimyo, musiał przebywać na przemian we własnej prowincji oraz w stolicy kraju, mieście Edo. Lokalny władca przedstawiał szogunowi produkty i technologie z własnego terytorium, aby uzyskać dla siebie aprobatę i zdobyć cenne informacje. Maksymy: „prezent lepszy niż z innych krain, by zapewnić dobrobyt własnej ziemi” oraz „składajmy w darze szogunowi pierwszorzędne dobra” przyczyniły się do rozwoju techniki i sprawiły, że postęp technologiczny stał się integralną częścią kultury Japonii.
Nasza firma stara się hołdować historycznej zasadzie składania darów, dostarczając najlepsze jakościowo towary swoim klientom. Cieszymy się, że posiadamy w ofercie narzędzia, które są prawdziwymi perłami japońskiej technologii i wyostrzają zmysły użytkowników.
Wiele japońskich miast rozkwitło dzięki rozwojowi lokalnej kultury i unikatowych technologii. Tłem historycznym tego procesu były długotrwałe stosunki feudalne i rządy namiestników w okresie Edo (1603-1868), kiedy to każdy feudalny władca musiał przyjeżdżać i mieszkać przez rok w mieście Edo, czyli w dzisiejszym Tokio, aby dać dowód swojej lojalności względem szoguna. Panowie feudalni przedstawiali szogunowi najlepsze lokalne produkty i bogactwa kulturalne, chcąc wzbudzić jego podziw i zyskać wsparcie dla swojej prowincji. Dlatego każdy z władców zachęcał swoich poddanych do pielęgnowania tradycji i polepszania jakości wyrobów.
Region Tsubame-Sanjo, w którym znajduje się fabryka Tojiro, był właśnie jedną z takich prowincji. Stanowił ośrodek produkcji mieczy, więc nasi przodkowie zgłębiali i rozwijali sztukę wykuwania broni siecznej przez wiele pokoleń. Tradycja ta przetrwała do czasów współczesnych, znajdując zastosowanie w produkcji sztućców i kuchennych noży. Nadal żywe jest w nas pragnienie, by przekazywać odbiorcy najlepsze jakościowo produkty, chociaż miejsce szoguna zajmują dziś nasi klienci. Fakt, że możemy oferować zaawansowane technologicznie produkty użytkownikom z całego świata, jest dla nas prawdziwym zaszczytem.
Rok |
Wydarzenie |
1953 |
Założenie Fabryki Narzędzi Rolniczych Fujitora. Początek produkcji części i noży do maszyn rolniczych. |
1955 |
Początek produkcji noży kuchennych. |
1964 |
Ustanowienie spółki Fujitora Industry Co., Ltd. z kapitałem 2 milionów jenów. |
1965 |
Podwyższenie kapitału do 3 milionów jenów. |
1968 |
Budowa nowej Fabryki Yoshida. Przeniesienie działu produkcji do nowej fabryki. |
1969 |
Podwyższenie kapitału do 6 milionów jenów. |
1970 |
Prefektura Niigata oficjalnie uznaje nasze produkty za godne polecenia. |
1971 |
Zakup gruntu o powierzchni 1500m² pod rozbudowę Fabryki Yoshida. |
1972 |
Zakończenie budowy drugiej Fabryki Yoshida. |
1973 |
Podwyższenie kapitału do 11 milionów jenów. |
1978 |
Zakończenie budowy trzeciej Fabryki Yoshida. |
1980 |
Nasze produkty otrzymują nagrodę Good Design Award przyznawaną przez MITI. |
1981 |
Ponowne wyróżnienie nagrodą Good Design Award. |
1985 |
Przeniesienie biura zarządu do Fabryki Yoshida. |
1988 |
Zakończenie budowy czwartej Fabryki Yoshida. Przeniesienie działu sprzedaży do obecnej Centrali Firmy. |
1992 |
Przeniesienie biura zarządu do obecnej Centrali. |
1993 |
Budowa w Fabryce Yoshida nowego obiektu przeznaczonego na hartownię. |
1994 |
Rozbudowa polerowni w Fabryce Yoshida. |
1995 |
Początek współpracy z niemiecką firmą Dick GmbH w zakresie produkcji noży. |
1996 |
Rozbudowa magazynu w Centrali Firmy. Seria noży Tojiro DP z nasadą zostaje wyróżniona przez MITI nagrodami Good Design Award oraz Long Life Design Award. |
1998 |
Zakończenie rozbudowy trzeciej Fabryki Yoshida. |
2000 |
Ustanowienie spółki FUJI CUTLERY Co., Ltd. która zajmuje się dystrybucją produktów FUJITORA INDUSTRY Co., Ltd. Wskutek reorganizacji spółki pan Tarao Fujita zostaje przewodniczącym zarządu, a pan Susumu Fujita nowym prezesem. |
2001 |
Ufundowanie dwóch konkursów w tokijskim Centrum Kultury Kulinarnej Francji. |
2003 |
Uzyskanie certyfikatu ISO 9001:2000. |
2004 |
Pierwsza wystawa na targach Ambiente we Frankfurcie nad Menem. Uzyskanie certyfikatu ISO 14001. |
2005 |
Pan przewodniczący Torao Fujita żegna się z życiem w wieku 72 lat. |
2006 |
Zakup gruntu o powierzchni 1500m² pod rozbudowę Fabryki Yoshida. |
2008 |
Budowa atelier Tojiro i zakończenie prac nad Fabryką Południową Yoshida. |
2010 |
Powiększenie polerowni i sanitariatów Fabryce Południowej Yoshida. |
2012 |
Seria noży Tojiro ORIGAMI zdobywa w Niemczech nagrodę IF Design Award 2012. Zakończenie renowacji centrum logistycznego FUJI CUTLERY. |
2013 |
Wdrożenie systemu zarządzania procesem produkcyjnym oraz instalacja szlifierki sterowanej numerycznie w Fabryce Yoshida. |