O firmie

Naszym priorytetem jest ostrość.

W świecie japońskich noży liczy się przede wszystkim ostrość. Nasza oferta obejmuje wiele produktów, a proces produkcyjny opiera się na wykorzystywaniu zarówno właściwości samych materiałów, jak i nowoczesnych technologii. Wszystkie noże Tojiro powstają z zamiłowania do kulinarnych tradycji Japonii, gdzie nadrzędnym celem jest szlachetne piękno potrawy. Nie inaczej jest w przypadku noży Tojiro-Pro, w których zastosowano takie elementy japońskich mieczy jak “Shinogi”, aby przywołać tradycyjny kształt japońskich noży kuchennych.

Od początku działalności przyświeca nam jeden cel: ostrość, która jest warunkiem funkcjonalności noża. Można śmiało powiedzieć, że stopień ostrości noża wpływa na rezultat gotowania, ponieważ w japońskiej sztuce kulinarnej dużą rolę odgrywa estetyka krawędzi tnącej oraz szlif i połysk klingi. Odwołujemy się do technik tradycyjnych, lecz wynaleźliśmy także własną metodę zapobiegania odwęglaniu stali, DP, która wiąże się z badaniem właściwości materiału. Wprowadzamy innowacje technologiczne i łączymy je z doświadczeniami poprzednich pokoleń, aby dostarczać szeroką gamę produktów klientom z całego świata, wśród których są zarówno profesjonalni szefowie kuchni, jak i użytkownicy domowi. Pracując nad rozwojem najlepszych jakościowo narzędzi tnących, pragniemy wspierać kulturę kulinarną nie tylko w Japonii, lecz także we wszystkich zakątkach globu.

     Prezes
SUSUMU FUJITA

 

historia_tojiro3TOJIRO JAPAN – Duma i tradycja


Od początku działalności przyświeca nam jeden cel: kładziemy nacisk na ostrość.

Wierzymy, że doskonałej jakości produkty powstają nie tylko dzięki zaawansowanej technologii. Szacunek wobec technik tradycyjnych, nieustające dążenie do podwyższania standardów, rozległe konsultacje z dostawcami materiałów, niezliczone godziny pracy metodą prób i błędów – wszystko to składa się na panujący w naszej firmie duch przedsiębiorczości.

Odzwierciedleniem tej twórczej pasji jest opatentowana przez Tojiro oryginalna metoda zapobiegania odwęglaniu stali DP (ang. Decarburization Prevention). Nasze produkty wielokrotnie otrzymały nagrodę Good Design Award, przyznawaną przez Ministerstwo Międzynarodowego Handlu i Przemysłu Japonii MITI.

W ofercie Tojiro znajduje się aktualnie ponad 800 produktów. Osiągamy najlepsze wyniki sprzedaży spośród producentów noży z prefektury Niigata, a na rynku krajowym plasujemy się w pierwszej piątce najczęściej kupowanych marek.

Z ogromną przyjemnością proponujemy teraz nasze produkty klientom z całego świata. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z bogatą ofertą Tojiro Japan.

 

 

Profil firmy

Japoński nóż kuchenny można nazwać „perłą tradycyjnej technologii japońskiej”, ponieważ ewoluował wraz z rozwojem kultury kulinarnej tego kraju. Od wielu wieków rzemieślnicy przekazują sobie tajniki wykuwania ostrzy z pokolenia na pokolenie. W Japonii po dziś dzień funkcjonują ośrodki, które specjalizują się w produkcji narzędzi tnących. Należy do nich region Tsubame-Sanjo w prefekturze Niigata, gdzie znajduje się fabryka Tojiro.

Japonia słynie na całym świecie z wyrobu ceramiki, tradycyjnych japońskich mieczy oraz zaawansowanych technicznie produktów. Oryginalna kultura techniczna Japonii wykształciła się pod wpływem długich rządów feudalnych. Szczególnie ważny był okres Edo, gdy w ramach systemu „sankin kōtai” każdy pan feudalny, daimyo, musiał przebywać na przemian we własnej prowincji oraz w stolicy kraju, mieście Edo. Lokalny władca przedstawiał szogunowi produkty i technologie z własnego terytorium, aby uzyskać dla siebie aprobatę i zdobyć cenne informacje. Maksymy: „prezent lepszy niż z innych krain, by zapewnić dobrobyt własnej ziemi” oraz „składajmy w darze szogunowi pierwszorzędne dobra” przyczyniły się do rozwoju techniki i sprawiły, że postęp technologiczny stał się integralną częścią kultury Japonii.

Nasza firma stara się hołdować historycznej zasadzie składania darów, dostarczając najlepsze jakościowo towary swoim klientom. Cieszymy się, że posiadamy w ofercie narzędzia, które są prawdziwymi perłami japońskiej technologii i wyostrzają zmysły użytkowników.

Tojiro_firma

Historia marki Tojiro

Wiele japońskich miast rozkwitło dzięki rozwojowi lokalnej kultury i unikatowych technologii. Tłem historycznym tego procesu były długotrwałe stosunki feudalne i rządy namiestników w okresie Edo (1603-1868), kiedy to każdy feudalny władca musiał przyjeżdżać i mieszkać przez rok w mieście Edo, czyli w dzisiejszym Tokio, aby dać dowód swojej lojalności względem szoguna. Panowie feudalni przedstawiali szogunowi najlepsze lokalne produkty i bogactwa kulturalne, chcąc wzbudzić jego podziw i zyskać wsparcie dla swojej prowincji. Dlatego każdy z władców zachęcał swoich poddanych do pielęgnowania tradycji i polepszania jakości wyrobów.

Region Tsubame-Sanjo, w którym znajduje się fabryka Tojiro, był właśnie jedną z takich prowincji. Stanowił ośrodek produkcji mieczy, więc nasi przodkowie zgłębiali i rozwijali sztukę wykuwania broni siecznej przez wiele pokoleń. Tradycja ta przetrwała do czasów współczesnych, znajdując zastosowanie w produkcji sztućców i kuchennych noży. Nadal żywe jest w nas pragnienie, by przekazywać odbiorcy najlepsze jakościowo produkty, chociaż miejsce szoguna zajmują dziś nasi klienci. Fakt, że możemy oferować zaawansowane technologicznie produkty użytkownikom z całego świata, jest dla nas prawdziwym zaszczytem.

 

Rok

Wydarzenie

1953

Założenie Fabryki Narzędzi Rolniczych Fujitora.

Początek produkcji części i noży do maszyn rolniczych.

1955

Początek produkcji noży kuchennych.

1964

Ustanowienie spółki Fujitora Industry Co., Ltd. z kapitałem 2 milionów jenów.

1965

Podwyższenie kapitału do 3 milionów jenów.

1968

Budowa nowej Fabryki Yoshida. Przeniesienie działu produkcji do nowej fabryki.

1969

Podwyższenie kapitału do 6 milionów jenów.

1970

Prefektura Niigata oficjalnie uznaje nasze produkty za godne polecenia.

1971

Zakup gruntu o powierzchni 1500m² pod rozbudowę Fabryki Yoshida.

1972

Zakończenie budowy drugiej Fabryki Yoshida.

1973

Podwyższenie kapitału do 11 milionów jenów.

1978

Zakończenie budowy trzeciej Fabryki Yoshida.

1980

Nasze produkty otrzymują nagrodę Good Design Award przyznawaną przez MITI.

1981

Ponowne wyróżnienie nagrodą Good Design Award.

1985

Przeniesienie biura zarządu do Fabryki Yoshida.

1988

Zakończenie budowy czwartej Fabryki Yoshida. Przeniesienie działu sprzedaży do obecnej Centrali Firmy.

1992

Przeniesienie biura zarządu do obecnej Centrali.

1993

Budowa w Fabryce Yoshida nowego obiektu przeznaczonego na hartownię.

1994

Rozbudowa polerowni w Fabryce Yoshida.

1995

Początek współpracy z niemiecką firmą Dick GmbH w zakresie produkcji noży.

1996

Rozbudowa magazynu w Centrali Firmy.

Seria noży Tojiro DP z nasadą zostaje wyróżniona przez MITI nagrodami Good Design Award oraz Long Life Design Award.

1998

Zakończenie rozbudowy trzeciej Fabryki Yoshida.

2000

Ustanowienie spółki FUJI CUTLERY Co., Ltd. która zajmuje się dystrybucją produktów FUJITORA INDUSTRY Co., Ltd.

Wskutek reorganizacji spółki pan Tarao Fujita zostaje przewodniczącym zarządu, a pan Susumu Fujita nowym prezesem.
Seria noży Tojiro-Pro SD otrzymuje nagrodę Good Design Award przyznawaną przez MITI.

2001

Ufundowanie dwóch konkursów w tokijskim Centrum Kultury Kulinarnej Francji.

2003

Uzyskanie certyfikatu ISO 9001:2000.

2004

Pierwsza wystawa na targach Ambiente we Frankfurcie nad Menem.

Uzyskanie certyfikatu ISO 14001.

2005

Pan przewodniczący Torao Fujita żegna się z życiem w wieku 72 lat.

2006

Zakup gruntu o powierzchni 1500m² pod rozbudowę Fabryki Yoshida.

2008

Budowa atelier Tojiro i zakończenie prac nad Fabryką Południową Yoshida.

2010

Powiększenie polerowni i sanitariatów Fabryce Południowej Yoshida.

2012

Seria noży Tojiro ORIGAMI zdobywa w Niemczech nagrodę IF Design Award 2012.

Zakończenie renowacji centrum logistycznego FUJI CUTLERY.

2013

Wdrożenie systemu zarządzania procesem produkcyjnym oraz instalacja szlifierki sterowanej numerycznie w Fabryce Yoshida.